Zwarte Markt

 

VTM - Typisch Belgisch

Aflevering 9 op woensdag 23/03 om 22u10
"Zwarte Markt "

Voor veel Belgen en buitenlanders is de Zwarte Markt, hoe onwaarschijnlijk het ook moge klinken, het hoogtepunt uit hun bestaan. Elke zondag staan ze al lang voor het openingsuur aan te schuiven om er een hele dag naar de marktkramen te kijken. Ze zien er hun vrienden, die ze op de markt hebben leren kennen, terug en samen genieten ze van een gratis optreden van de prins van het Vlaamse lied, Willy Sommers.

De Zwarte Markt in Tessenderlo als smeltkroes van would-be zakenmensen, standhouders, families, plaatselijke starlettes én hier en daar toch ook kopers. Letterlijk alles is er te koop en voor de vele families die er met opa en oma en de kids “zondag houden” is het een heilig ritueel. Er worden vriendschappen gesmeed, jongens vinden er hun eerste lief, geboortes worden nauwgezet bijgehouden, en de ‘doc’ van de Zwarte Markt heeft voor elke kwaal een zalfje. De Zwarte Markt wordt gerund door de broers Dierckx. Hun filosofie: op de Zwarte Markt is alles het goedkoopst, van de hot-dog en het pintje tot de PC en de plasma-tv.

‘Typisch Belgisch’ beleeft samen met vier gezinnen een dag op de Zwarte Markt. Madeleine en André, die als Apache door het leven gaat, Ferdinand en Marie, die al van ‘s ochtends bij het podium zitten te wachten op het optreden van de dag (Willy Sommers), de eenzame Jos, die gedurende 18 jaar samen met zijn inmiddels overleden vrouw élke zondag de markt bezocht en tenslotte het gezin Gaspercics, dat onlangs een boete van 150 euro kreeg op de Zwarte Markt en als gevolg daarvan in financiële ademnood zit…

‘Zwarte Markt’ is behalve een mentale striptease een cultuurshock voor de kijker van ‘Typisch Belgisch’.
source: VTM Link